logo

Monday 17th of June 2019

home

j4age Activation


feed-image Feed Entries
Home Midwinterhoorn
Midwinterhoorn
Een introductie

De midwinterhoorn is een houten blaasinstrument, gemaakt van berken, elzen of wilgenhout. In Oost Nederland en in het Duits-Nederlandse grensgebied wordt nog geblazen op deze hoorn. De hoorn wordt geblazen als een trompet, door de lippen op spanning te brengen. De hoorn is niet gestemd, dat is ook de reden waarom er altijd solo geblazen wordt, in tegenstelling tot bijv. een alphoorn die wel met meerdere blazers tegelijk geblazen wordt.
Op een midwinterhoorn zijn geen ventielen of gaten te vinden. De tonen die gemaakt worden zijn de natuurtonen van de hoorn en afhankelijk van de blazer komen er max. 5-6 tonen uit. Het geluid is een klagende, weemoedige en doordringende roep die, bij de juiste weersomstandigheden, wel 5-8km ver draagt.

Oorsprong

De voorloper van de midwinterhoorn is de Germaanse ossenhoorn, de vorm van de midwinterhoorn herinnert daar nog aan.
Aan de midwinterhoorn worden meerdere functies toegekend. De hoorn zou gebruikt zijn om rondom de zonnewende (21 december, midwinter), boze geesten te verjagen en het licht aan te kondigen. Daarnaast is de hoorn algemeen gebruikt als communicatiemiddel, tijdens de kerstening om te waarschuwen voor komend gevaar tijdens veldmissen, als waarschuwing voor politie richting smokkelaars, etc.
In deze tijd wordt de hoorn geblazen van de 1e zondag van de advent tot en met 2 koningen en is dus kersttraditie waarbij de komst van het kerstkind wordt aangekondigd

Bouw van de hoorn

IMG_6307-resDe hoorn wordt handgemaakt uit een stam waar de natuurlijke kromming al in zit. Na het schoonmaken van de stam wordt het deze eerst gedroogd en in een later stadium verder in model gemaakt. Als de vorm aan de buitenkant goed is, wordt de hoorn overlangs doorgezaagde en worden beide zijden gelijkmatig uitgehold. Voor de afwerking zijn er twee opties:
Tussen de helften wordt een bies geplaatst en met behulp van biezen om de hoorn worden de beiden helften strak op elkaar gehouden. Door nu de hoorn door en door nat te houden (bijv. door deze in de put te hangen), zet het hout uit en klemmen de beide helften stevig op elkaar zodat het hoorn op de naden dicht is.


IMG_6309-resDe andere variant is het verlijmen van de hoorn. Er zit dan geen bies op de naden en de biezen om de hoorn dienen puur als versiering. De meeste hoorns worden op deze manier gemaakt, temeer ook omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft de hoorn continue nat te houden.
Het mondstuk is vaak gemaakt van vlierhout en is erg persoonlijk, iedere blazer heeft zijn voorkeur voor grootte en diameter van de opening.

Verspreiding

De Midwinterhoorn is te horen in Twente, zuidelijke delen van Drenthe en delen van de Achterhoek,  daarnaast wordt ook ter hoogte van deze Nederlandse gebieden, in Duitsland geblazen. 

 Ontwikkeld met Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.